Etüt ve Kurs Merkezi Açmak: Maliyet, Şartlar ve Kazanç

Etüt merkezi açmak veya kurs merkezi açmak birbirine yakın özellikte olan karlı ve potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında yer almaktadır.

2023 yılı itibarıyla Türkiye’de açılabilecek en iyi işletme fikirleri arasında yer alan etüt merkezi açarak ciddi bir gelir potansiyeline erişebilirsiniz.

Bu rehberde bir özel kurs merkezi açmak ya da özel etüt merkezi açmak için gerekli olan adım adım aşamalar, kurs merkezi açmanın maliyeti, şartları ve kazanç potansiyeli hakkında ayrıntılı bilgi bulacaksınız.

Türkiye’nin neresinde olursanız olun etüt merkezi açmak için şartlar birbirinin aynısıdır. Dolayısıyla ilgili rehberimiz tüm bölgeler ve şehirler için uygun bir rehberdir.

ETÜT – KURS MERKEZİ NEDİR

Ne yazık ki Türkiye’de eğitimim sisteminin yapı taşını sınavlar oluşturur. Dolayısıyla eğitim sistemi öğretmek yerine ezberi öne çıkarmaktadır. Bu da öğrencilerin örgün eğitim sistemi içerisinde kişisel eğitim becerilerini geliştirmelerine destek olmaktan oldukça uzaktır. Bu sebeple ebeveynler öğrencilerin sınavlarına daha iyi hazırlanması ve en önemlisi ezber yerine öğrenebilmesi için özel olarak hizmet veren etüt merkezleri veya kurs merkezlerine rağbet gösterirler.

Etüt merkezleri öğrencilerin derslerine destek olmak için kurulan eğitim merkezleridir. Bu merkezlerde öğrenciler okullarda aldıkları dersleri takviye edecek programlar alırlar.

ETÜT MERKEZLERİ NEDEN GEREKLİDİR

Etüt merkezleri ve kurs merkezleri Türk eğitim sistemi aynı şekilde ilerlediği sürece oldukça gereklidir. Çünkü örgün eğitim sistemi içerisinde öğrenciler arzu ettikleri başarılara ulaşmakta oldukça sorun yaşamaktadırlar. Bu durumu fark eden ebeveynler bu sebeple etüt merkezlerine olan talebi artırmaya devam edecektir.

ADIM ADIM ETÜT MERKEZİ NASIL KURULUR

Etkili bir etüt merkezi kurmak spesifik bazı adımlar içerir. Her adımı başarılı ve etkili bir şekilde gerçekleştirebilen işletme sahipleri, başarılı bir etüt merkezini bir ay gibi bir sürede kurabilmektedir.

İNCELEYİN: Eğitim Sektörü İş Fikirleri

1. İŞ PLANI HAZIRLAYIN

kurs merkezi açmak 2023

Etüt merkezi uzun soluklu bir iş fikri olması sebebiyle mutlaka bir iş planına sahip olmak ve plana sadık kalmak oldukça kıymetlidir. Doğru bir iş planı olmadan harika bir etüt merkezini hayata geçirmek oldukça risk içerir. Bu sebeple işe başlamadan önce bir plan hazırlamanız tavsiye edilir.

2. DOĞRU İŞYERİ SEÇİMİ

etüt merkezi açmak

Etüt merkezi açmak için birçok ana prosedür olsa da en önemli süreçlerden biri doğru bir iş yeri seçimi yapmaktan geçiyor. Kurs merkezinin mutlaka öğrenciler için uygun bir alan olması gerekiyor. Ayrıca iş potansiyelinize bağlı olarak merkez olarak seçilecek alanın mutlaka 500 metrekareden büyük olması son derece önemlidir. Birden çok sınıf olarak hizmet verecek olan merkezlerin de sınıf dizaynına sahip olabilecek alanların tercih edilmesinde büyük fayda var.

Kurs merkezi olarak yer seçimi yaparken dikkatli olmanızı öneririz. Merkezin lokasyonunu sık sık değiştiremezsiniz. Bu nedenle en iyi yeri seçtiğinizden emin olun.

Etüt merkezi için seçilecek lokasyonun şu özelliklere sahip olmasını tavsiye ederiz:

  • Düşük rekabet
  • Toplu taşımaya yakınlık
  • Nüfus yoğunluğunu
  • Düşük kiralama masrafı
  • Gelişime açık bir yer

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Patlayacak İş Fikirleri

3. EKİPMAN VE MALZEME ALIMI

etüt merkezi açmak (1)

Etüt merkezleri için yoğun bir ekipman ve malzeme ihtiyacı vardır. Bu malzemeler merkezin öğrencilere en iyi şekilde hizmet sağlaması için oldukça kıymet arz etmektedir. İlgili ekipman ve malzemeleri kaliteli seçenekler ile değerlendirmeniz önerilir.

Ortalama bir kurs merkezinde şu ekipman ve malzemelere ihtiyaç var:

  • Masa
  • Sandalye
  • Dolap
  • Bilgisayar
  • İnternet bağlantısı
  • Yazıcı
  • Fotokopi makinesi
  • Akıllı tahta
  • Ders kitapları ve yardımcı kaynaklar
  • Kantin bölümü
  • Temizlik ekipmanları ve malzemeleri
  • Öğrenci dinlenme bölümü
  • Öğretmen dinlenme bölümü
  • Danışma bölümü
  • Yönetim odası

4. PERSONEL İSTİHDAMI

etüt merkezi kurmak

Kurs merkezi açmak isteyen girişimci ve yatırımcıların en çok sorun yaşadığı adımlardan biri hiç şüphesiz doğru personelleri bulmaktır. İyi bir öğretmen kadrosuna sahip olmayan bir etüt merkezi maalesef istenilen başarıdan oldukça uzak kalabilir. Bu sebeple en iyi personel istihdamına odaklanmanız gerekiyor. Aksi durumda istenilen büyüme adımlarını atmakta sorun yaşayabilirsiniz.

Bir kurs merkezinde en önemli varlık doğru bir öğretmen kadrosuna sahip olmaktır. Ülkemizde adından söz ettirmeyi başaran tüm kurs merkezleri iyi öğretmenlere sahip olmayı başararak bu unvanı elde ederler. Dolayısıyla siz de etüt merkezi açarak para kazanmayı planlıyorsanız; en iyi öğretmenlere sahip olmanız gerekir.

Tabii ki, iyi bir öğretmen kadrosu kurmak kolay değildir. Alanında başarılı öğretmenlerin çoğu ya kamuda görevli ya da zaten önemli dershaneler ya da kurs merkezlerinde çalışmaktadır. Bir öğretmeni kamudan ayırarak kurs merkezine getirmek kolay değildir. Aynı şekilde zaten çalıştığı bir kurumdan da size transfer etmek düşündüğünüz kadar kolay olmayacaktır. Bunu başaran işletmeler genellikle ilgili öğretmenlere ortaklık teklif etmektedir. Siz de işletmenizden pay vererek; başarılı öğretmenleri transfer etmek için çaba gösterebilirsiniz.

5. ETÜT MERKEZİNİ KURMAK

etüt merkezi kurmak işi

Etüt merkezi kurmak için gerekli varlıklara hazır olduğunuz zaman merkezin resmi kaydını almanız gerekiyor. Ülkemizde kurs merkezi ruhsatı almak için resmi kurum Milli Eğitim Bakanlığı‘dır. Dolayısıyla merkez açmak için il veya ilçenizdeki Milli Eğitim Müdürlüğü‘ne gitmeniz gerekiyor. Çocuk oyun evi gibi işletmelerde ilgili süreçlere ihtiyaç bulunmuyor.

Burada kurs merkezi açmak için gerekli şartlar ve belgeler tarafınıza iletilmekte ve başvurularınız değerlendirilmeye alınmaktadır.

Etüt merkezi açmak için gerekli belgeler ve şartlar:

  • Form dilekçe (il veya ilçe eğitim müdürlüklerinden alınacak)
  • Kurucu tüzel kişi ise kuruluş amaçları içinde özel öğretim kurumu işletmeciliği yapılacağına ilişkin ifade ile ortakların ve ortaklar arasında tüzel kişiler varsa o tüzel kişilerin de uyruğunun yer aldığı ve tüzel kişinin niteliğine göre Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmış ana sözleşme, tüzük ya da vakıf senedinin ve varsa değişikliklerinin örneği.
  • Kurucu temsilcisinin kurumu açma, kapatma, devir ve benzeri işlemleri yürütme yetkisine sahip olduğunun belirlendiği genel kurul veya yönetim kurulu kararının millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği.
  • Binanın kurum açılacak kat veya katları için ayrı ayrı, okul ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olarak kullanılacak binaların ayrıca bahçeleri için de 35×50 cm veya A3 ebadında kâğıtlara çizilmiş yerleşim planı, binanın dış cepheleri ile bahçesini gösteren fotoğrafları ve CD’si
  • Resmî benzeri okulların tabi olduğu yönetmeliği uygulamak isteyen okulların kurucusunun yazılı beyanı, resmî benzeri okulların tabi olduğu yönetmeliklerden farklı uygulama yapmak isteyen okullar için Bakanlıkça onaylanmak üzere hazırlanan kurum yönetmeliği taslağı ve CD’si veya kurucunun daha önce açılış izni almış başka bir okulu için Bakanlıkça onaylanmış kurum yönetmeliğini uygulayacağına ilişkin yazılı beyanı.
  • Çeşitli kurslar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, motorlu taşıt sürücüleri kursları ve hizmet içi eğitim merkezlerinin uygulayacakları öğretim programının onaylandığı Talim ve Terbiye Kurulu kararının tarih ve sayısı.
  • Ayrıca; özel öğretim kursu açacaklar için de yer alan bilim gruplarının Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanan çerçeve programına/programlarına uygun olarak kurum tarafından  bir bilim grubunda hazırlanmış ve Genel Müdürlükçe onaylanmış kurs programı.
  • Resmî benzeri olmayan veya deneme mahiyetinde program uygulayan kurumlar ile Bakanlıkça onaylanarak uygulamaya konulmuş öğretim programı ve haftalık ders çizelgesi bulunmayan kurumlar için; Bakanlıkça onaylanmak üzere öğretim programı, haftalık ders çizelgesinin kayıtlı olduğu taşınabilir elektronik kaydı
  • Yönetici çalışma izin teklifi ve kurum öğretime başlamadan önce nitelikleri de belirtilen gerekli tüm personele ilişkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanı. Ayrıca Mesleki ve teknik Anadolu lisesi sağlık hizmetleri alanı açacakların ise her bölüm için bir asıl görevli aylık ücretli alan/dal dersleri öğretmeninin çalışma izin teklifleri.
  • Kurum binası kurucuya ait ise bina tapu senedinin millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği; kurum binası kiralık ise  bina  tapu senedi örneği ile başvuru tarihi itibariyle okullarda öğretim süresi kadar, diğer kurumlarda da en az bir yıllık kira sözleşmesinin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği, binanın yapı kullanım izin belgesi, Tapu kütüğünde konut olarak kayıtlı bir ana taşınmazın bağımsız bölümlerinde açılacak anaokullarının bahçe kullanımı için kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri muvafakat belgesi. muvafakat veren kat sahibi veya vekillerinin ayrı ayrı muvafakatlerine ilişkin imzaları ile binanın kaç daireli olduğu ve imzaların kat sahibi veya vekillerine ait olduğuna ilişkin apartman yöneticisinin imzası bulunur.
  • Denizcilik ve havacılık kursu gibi özellik arz eden özel öğretim kurumları için ilgili bakanlıkların uygun görüşü.
  • Mesleki ve teknik Anadolu lisesi sağlık hizmetleri alanı açacakların, öğrencilerinin beceri eğitimi/staj çalışması/yaz uygulamalarını yapabilecekleri; okulla aynı il sınırları içerisinde, okula kara yolu ile uzaklığı 30 km’yi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli ve okulun alan ve dallarına esas teşkil eden meslek gruplarına göre görevli sağlık personeli sayılarının da belirtildiği hastane/hastanelerle yapacakları, en az 10 yıl süreli ve il sağlık müdürlüğünce onaylı protokol.
  • Yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler tarafından veya Türk vatandaşlarıyla ortaklık yolu ile açılacak milletlerarası özel öğretim kurumları için ayrıca, 5/6/2003 tarihli ve 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu çerçevesinde alınmış Cumhurbaşkanı izninin sureti.
  • Kurum açılacak binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin; çevre ve şehircilik il müdürlükleri, yapının proje müellifleri ya da yetkili serbest proje büroları veya üniversitelerin ilgili bölümlerince düzenlenen teknik rapor ve ekleri  ile teknik raporu düzenleyen inşaat mühendisinin geçerliliği devam eden SİM ve İTB belgeleri istenir. Ancak; 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapı denetim firmalarının denetiminde özel öğretim kurumu olarak yapılmış ve yapı inşaat ruhsatı bulunan binalardan sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin belge istenmez.
  • Kurum açılacak binanın ve çevresinin sağlık yönünden uygun olduğuna ilişkin il veya ilçe ilgili sağlık birimince düzenlenen rapor.
  • Kurum açılacak binada yangına karşı ilgili mevzuatına göre gerekli önlemlerin alındığına ilişkin itfaiye müdürlüğünce düzenlenen rapor.
  • Milletlerarası okullar için ayrıca, uygulayacakları programın denkliğinin kabul edildiğine dair Dışişleri Bakanlığından tasdikli, izin veren ülkenin eğitiminden sorumlu birimi tarafından düzenlenen belge.
  • 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu gereği ruhsatları harca tâbi kurum açacaklar için harç yatırıldığına dair onaylı belge.
  • Organize sanayi bölgesi içinde veya dışında özel meslekî ve teknik Anadolu lisesi açacakların, öğrencilerinin beceri eğitimi/staj çalışması/yaz uygulamalarını yapabilecekleri; okul ile aynı il sınırları içerisinde ve destek verilmesi kararlaştırılan alanlarda/dallarda faaliyette bulunan orta veyahut büyük ölçekli işletme/işletmelerle yapacakları en az 10 yıl süreli protokol.

6. PROGRAM HAZIRLAMA

kurs merkezi kurmak işi

Kurs merkezinin en önemli varlıklarından biri de öğrencilerin derslerine yardımcı olacak ve sınavlardan başarılı olmalarını sağlayacak bir ders ve sınav programı hazırlanmasıdır. Başarılı bir programa sahip olan kurs merkezi ebeveyn ve öğrenciler tarafından daha fazla taktir görebilir ve bu sayede etüt merkezinin kontenjanı daha hızlı dolabilir.

Doğru bir program hazırlamak için öğretmen kadrosu ile birlikte çalışılması tavsiye edilir. En iyi programa sahip olmak oldukça önemlidir ve kurs merkezini öne çıkarabilecek bir olgudur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Az Sermayeli İş Fikirleri

7. REKLAM ve PAZARLAMA

kurs merkezi kurmak

Etüt merkezi açmak ve para kazanmak isteyen girişimci ve yatırımcıların en çok dikkat etmesi gereken hususların başında en iyi reklam ve pazarlama çalışmalarına odaklanmak geliyor. İyi bir reklam ve pazarlama olmadan işletmenizin büyüme adımları gün geçtikçe sekteye uğrayabilir. Bu sebeple bu konuyu profesyonel bir şekilde el almanız da tavsiye edilir.

Bir reklam şirketi ile çalışabilirsiniz. Ya da yeterli bütçeye sahip değilseniz aşağıda birkaç reklam ve pazarlama önerisi bulabilirsiniz.

– En iyi reklam müşteri memnuniyetidir

Hiçbir zaman unutmayın. İş dünyasında en iyi reklam müşteri memnuniyetidir. Kurs merkezinizi tercih eden öğrenciler ve ebeveynler işletmenizin verdiği hizmetlerden ne kadar memnunsa sizi başkalarına önerme ihtimalleri de o kadar yüksek olacaktır. Bu odaklanmanız gereken ana süreçtir.

– Web Sitesi

Mutlaka etüt merkeziniz için bir web sitesi kurun. Burada işletmeniz hakkında her türlü detayın en iyi şekilde bulunduğundan emin olun. Ebeveynler sizi tercih etmeden önce web sitenize göz atacaktır.

– Sosyal Medya

Son yıllarda bu tür eğitim merkezleri sosyal medyayı harika bir şekilde kullanmaya başladı. Özellikle kurs merkezindeki eğitim ve arkadaşlık ortamını çok iyi yansıtacak içerikler ile iyi bir etki bırakabilirsiniz. Özellikle öğrenciler sizi tercih etmeden önce sosyal medya hesaplarınızı mutlaka kontrol edecektir.

– Yerel Reklamlar

Yerel düzeydeki gazete, tv, radyo ve çeşitli internet platformları ile sosyal medya hesaplarına reklam verebilirsiniz. Genellikle çok düşük ücretler ile yüksek bir hedef kitlesine erişebilirsiniz.

– İşbirliği

İlinizdeki kırtasiye ve kitapçılar ile işbirliğine giderek çeşitli indirim kampanyaları düzenleyebilirsiniz. Oldukça etkili bir yöntemdir.

8. NE KADAR SERMAYE LAZIM

kurs merkezi

Kurs merkezi açmak için ne kadar sermaye lazım sorusu bu işe giren her girişimci ve yatırımcı tarafından en çok merak edilen konuların başında geliyor. 2023 yılı itibarıyla etüt merkezi açmak için gerekli sermaye düzeyi oldukça yükselmiştir. Yükselen enflasyon oranları sebebiyle gün geçtikçe bu tür merkezleri açmanın maliyeti de artış gösteriyor.

2023 yılının ikinci yarısında ya da 2024 yılının başında bu işe başlamak isteyen girişimcilerin ortalama 1.400.000 TL yatırım sermayesine sahip olmasını tavsiye ediyoruz. Daha düşük sermayeler ile butik etüt merkezi işine başlamak isteyen girişimciler ise ancak 2 veya 3 sınıfa sahip bir merkez açmak üzere planlama gerçekleştirebilir. İlgili 1.4 milyon liralık maliyet tam kapasite hizmet veren ve en az 12 sınıfı bulunan bir işletmenin ortalama maliyetidir.

9. NE KADAR KAZANDIRIR

kurs merkezi açmak

Etüt merkezi açmak oldukça kazançlı bir iş fikridir. Ancak para kazanmak için işletmenin kontenjanlarının boş kalmaması gerekiyor. Dolayısıyla işletmeniz yeteri kadar öğrenciye sahip değilse zarar dahi edebilirsiniz.

Ortalama olarak etüt merkezleri bir öğrenciden sezonluk yaklaşık 12 bin lira kazanmaktadır. Türkiye’nin büyükşehirleri haricindeki bölgelerde 12 sınıflık etüt merkezleri ortalama 200 öğrenci kapasitesine sahiptir. Bu da bir kurs merkezinin sezonluk yaklaşık 2.4 milyon lira ciro yapabileceği anlamına geliyor. İlgili ciroda en önemli masraflar ise personel maaşları ve kiradır.

200 öğrenciye sahip bir işletmenin sezonluk tüm giderleri ise yaklaşık 1.100.000 lira düzeyinde bulunmaktadır. Bu da bir etüt merkezinin sezonluk yaklaşık 1.300.000 lira para kazanabileceği anlamına geliyor. Etüt merkezlerinin sadece 8 ay hizmet verdiği düşünüldüğü zaman aylık gelir 160 bin lira düzeyinde gerçekleşecektir.

Bu Kılavuzu Paylaşın:

“Etüt ve Kurs Merkezi Açmak: Maliyet, Şartlar ve Kazanç” üzerine bir yorum

Yorum yapın